- Kaç Kişilik 4-6
- Hazırlama 40dk
- Pişirme 15dk
Şembürek (şembüşek) Tarifi İçin Malzemeler
- 1-1,5 kg un
- 1 tatlı kaşığı silme maya
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- 1/2 fincan sıvı yağ
- Ilık su
İç harcı için:
- 500 gr kıyma veya kuzu eti
- Bir parça kuyruk yağı veya sıvı yağ (kavurmak için)
- 1 kg kuru soğan
- Maydanoz (arzuya göre)
- Tuz
- Baharat
Şembürek (şembüşek) Tarifi Yapılışı
Hanife Sultan (annem) derki; Bir kadın kendi yöresinin geleneksel yemeklerini Şembürek, Kutilk yapamıyorsa diğer yemekleri yapmış ne faydaArtık kendim yapıyorum ama anne evinde ve anne elinden yenilen kadar lezzetli gelmiyor.
Mayayı bir bardak ılık suyun içinde çözdürüyoruz. Hamur malzemelerinin tümünü bir kaba boşaltıp çözülen maya ile birlikte ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayıp, dinlenmeye bırakıyoruz. Hamur dinlenirken iç harcını hazırlıyoruz. Soğanı ince yemeklik şekilde doğrayıp, acı suyunun gitmesi için yıkayıp süzüyoruz, gerekirse avucumuzda sıkıyoruz. Et kullanacaksanız onuda minik minik doğruyoruz, ben pratik olduğu için kıyma kullandım. Kıymayı ve kuyruk yağını tencereye alıp kavuruyoruz ve üzerine soğanı ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Tuz,baharat ve arzuya göre maydanozunu ekleyip ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Hamurumuzu dilediğimiz büyüklükte bezelere ayırıyoruz,20 -25 adet çıkıyor .Merdaneyle ne çok kalın ne de ince olacak şekilde açıp,yarım kenarına harcımızı yerleştirip diğer yarıyı üzerine kapatıp, kenarlarını kesiyoruz. Tavayı hafif yağlayıp önlü arkalı kızartıyoruz. Hele birde imkan varsa odun ateşinde saçta pişerse varın lezzetine
Yorumlar
Yorum Gönder