Ana içeriğe atla

Tablacı Usulü Ekmek Arası Ciğer

  • Kaç Kişilik 8-10
  • Hazırlama 20dk
  • Pişirme 35dk

Tablacı Usulü Ekmek Arası Ciğer Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kuzu ciğeri
  • 1 kg mor kuru soğan
  • 150 gr kadar kuyruk yağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Ekmek arası için:

  • Küçük doğranmış maydanoz
  • Çok ince dilimlenmiş domates
  • Bir parça limon
  • Pul biber

Yanında:

  • Dilimlenmiş turp
  • Biber turşusu
  • Bol köpüklü ayran

Tablacı Usulü Ekmek Arası Ciğer Tarifi Yapılışı

Selamunaleyküm.

Bugünkü tarifimiz ciğer ekmek sevenler için olacak.

Adanada tablacılar, köşe başlarında ekmek arası ciğer yaparlar.Kuzu ciğeri adı altında hayvanın farklı bölgelerini doğrayıp baharatlayarak ekmek arası ciğeri satarlar. Tek başında kuzu ciğeri pahalı olduğu için maliyeti düşürmek adına bunu yapıyorlar, bu yüzden bilmediğiniz yerlerden ciğer ekmek yememelisiniz. Ciğer ekmekte fazla baharat kullanıldığı için anlamanız mümkün olmayabilir. Kasaptan kuzu ciğeri alırken de dikkat etmenizde yarar var çünkü içerisine hayvanın başka bölgelerini de karıştırıyorlar. Kuzu ciğeri diye kasabınız bir kısmını dana ciğeri olarak da karıştırıp verebilir. Dikkat edin sadece kuzu ciğeri olacak. Dana ciğeri ile de olur fakat kuzu ciğeri kadar lezzetli olmaz. Temiz olarak hazırlanmış nefis ekmek arası ciğeri evinizde anlatacağım şekilde pratik olarak yapabilirsiniz. Kuzu ciğeri kuyruk yağı ile birleşince çok güzel oluyor. Biz bazı yemeklerde pratik olarak kullanmak için kuyruk yağını, toplu halde kuyruk kıyması olarak çektiririz ve buzdolabı poşetine azar azar kullanmalık poşetleyerek buzlukta saklarız. Ayrıca kıyma halinde olduğu için tencerede çabuk erimesi sağlanır. Ciğer ekmeği özlediğimiz zamanlar evde yaparız, ben size ağabeyimin yaptığı şekilde anlatacağım:

Tencerenin içerisine doğradığımız ciğerleri alıp üzerine bir bardak su ekleyerek pişirmeye başlıyoruz. Bütün suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Hiç su kalmamasına dikkat etmeliyiz bu yüzden 10 dakika pişirdikten sonra tencerenin kapağını açıyoruz bütün suyunu buharlaştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Ayrı bir tencerede kuyruk yağını eritiyoruz ve suyunu çeken ciğerleri üzerine ekleyerek karıştırıyoruz. Bu aşamada tuz, pul biber,karabiber, kimyon ve toz biberi ekliyoruz. Çok küçük doğradığımız soğanları da ekledikten sonra tekrar karıştırıyoruz. Sıvı yağını ve biber salçasını da ilave edip tencereyi dipten karıştırarak hepsini pişirmeye devam ediyoruz.Bütün suyunu çektikten sonra ciğerimiz hazır hale geliyor. (Biber salçası tuzlu olduğu için biz tuzu az kullanıyoruz. Siz salçanızın tuzluluk oranına göre tuz miktarını ayarlayabilirsiniz. )Sütlü ekmek ya da taş fırın ekmeği ile süper oluyor. Bu tarifte lavaşı tercih etmiyoruz. Bıçak ile ekmeği yandan keserek hazırladığımız ciğeri kaşıkla içine yerleştiriyoruz. Üzerine resimdeki gibi sırasıyla küçük küçük doğradığımız maydanozu serpiştiriyoruz. Resimdeki kullandığımız domatese yerli domates diyoruz. Bu domates diğerlerine göre biraz daha lezzetlidir. Bunu da gördüğünüz gibi çok ince dilimler halinde keserek maydanozların üzerine yerleştiriyoruz. Acı sevenler benim gibi üzerine tekrardan pul biber atabilirler. Son olarak da ciğer ekmeğe limon sıkıyoruz ve ekmeğimizi kapatıyoruz. Yanına turşu ve turp koyarak servise hazır hale getiriyoruz. Rahatlatıcı olarak yanına bol köpüklü soğuk ayran tavsiye ediyorum. Yemekten bir saat sonra sıcak bir çay çok iyi gelecektir. Afiyet olsun.

Not: Kuru soğanları sulanmaması için robotta çekmiyoruz. Daha lezzetli olması için çok küçük olacak şekilde doğruyoruz. Ciğerlerle soğanlar aşağı yukarı aynı büyüklükte olmalı, bu yüzden ciğerleri de çok küçük doğruyoruz. Bu işin doğrama kısmı biraz zahmetli olabilir ama inanın hepsine değer bir lezzet yakalayacaksınız. Ciğeri çok küçük doğramak biraz zordur, kolaylık olması için buzlukta donmadan 10-15 dakika biraz sertleşmesini sağlayarak daha kolay doğrayabilirsiniz. Ciğer ve soğanın büyüklüğünü görmeniz için tarifteki örnek resme bakabilirsiniz.Ayrıca ciğer bol baharatlı olur,siz isteğinize göre azaltabilirsiniz.Kişi sayısı az ise ölçüleri yarıya indirebilirsiniz. Kolay gelsin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papaz Tatlısı

Kaç Kişilik 10-12 Hazırlama 15dk Pişirme 25dk Papaz Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler Keki İçin : 5 yumurta 5 fincan şeker 5 fincan un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin 1 limon kabuğu rendesi Şerbeti için : 2. 5 su bardağı şeker 3 su bardağı su Arabası için : Krem şanti ve köpürmek için tarifinde yazan kadar süt Süslemek için: Hindistan cevizi vs. Papaz Tatlısı Tarifi Yapılışı İlk olarak şerbet yapılacak soğuyacak. 2 buçuk su bardağı şeker 3 su bardağı su 2 damla limon sık. Kaynadıktan 5 dk sonra ocaktan indirilecek. Soğumaya bırakılacak. 5 fincan şekeri 5 tane yumurta ile çırpılacak. Baya bi rengi değişecek köpük köpük olacak. Sonra 5 fincan unu eleyerek eklenir. üstüne birer paket kabartma tozu ve vanilin eklenir. Biraz da limon kabuğu rendesi. Sonra hafif seviyede çırpılacak. Yağlanmış borcama karışım dökülür. Tereyağ ya da margarin kullanarak yağlanmalı. Yada yağılı Kağıt kenarlarına da sürmek gerekiyor. Yükseliyor iyice. 170 derece fanlı fırında pişirilecek. Kürdanla pişip piş...

Kelle Paça ( Adana Usulü )

Kaç Kişilik 4-6 Hazırlama 30dk Pişirme 1 saat Kelle Paça ( Adana Usulü ) Tarifi İçin Malzemeler 1 adet koyun kellesi ( kırılmış ) Biraz sirke Tuz Limon tuzu Sosu için: 2 3 diş sarımsak 1 yemek kaşığı tereyağ Yarım yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı toz biber Kelle Paça ( Adana Usulü ) Tarifi Yapılışı Merhaba size Adana nın meşhur kelle paça sının tarifini vereceğim ,biz salçalı yaparız inanın daha güzel oluyor. Gelelim tarifimize, 1 tane kasaptan kırılmış ütülmüş ve içinin kurdu alınmış kelleyi alın, evde telle tüm kara yerlerini sürtün ,İyice sonra 4 5 kez yıkayın, bir leğene kelleyi alın, tuz atın, 2 yemek kaşığı kadar sirke atın, az da limon tuzu atın, 3 saat kadar bekletin ,sonra onu bir güzel yıkayın ,defalarca en son yıkadığınızda beyaz su akınca kelle tertemiz olmuş demektir ,sonra düdüklüde 1 saat haşlayın ,haşlandıktan sonra etlerini bir güzel doğrayın ,kendisi k...