Ana içeriğe atla

Tablacı Usulü Ekmek Arası Ciğer

  • Kaç Kişilik 8-10
  • Hazırlama 20dk
  • Pişirme 35dk

Tablacı Usulü Ekmek Arası Ciğer Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kuzu ciğeri
  • 1 kg mor kuru soğan
  • 150 gr kadar kuyruk yağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Ekmek arası için:

  • Küçük doğranmış maydanoz
  • Çok ince dilimlenmiş domates
  • Bir parça limon
  • Pul biber

Yanında:

  • Dilimlenmiş turp
  • Biber turşusu
  • Bol köpüklü ayran

Tablacı Usulü Ekmek Arası Ciğer Tarifi Yapılışı

Selamunaleyküm.

Bugünkü tarifimiz ciğer ekmek sevenler için olacak.

Adanada tablacılar, köşe başlarında ekmek arası ciğer yaparlar.Kuzu ciğeri adı altında hayvanın farklı bölgelerini doğrayıp baharatlayarak ekmek arası ciğeri satarlar. Tek başında kuzu ciğeri pahalı olduğu için maliyeti düşürmek adına bunu yapıyorlar, bu yüzden bilmediğiniz yerlerden ciğer ekmek yememelisiniz. Ciğer ekmekte fazla baharat kullanıldığı için anlamanız mümkün olmayabilir. Kasaptan kuzu ciğeri alırken de dikkat etmenizde yarar var çünkü içerisine hayvanın başka bölgelerini de karıştırıyorlar. Kuzu ciğeri diye kasabınız bir kısmını dana ciğeri olarak da karıştırıp verebilir. Dikkat edin sadece kuzu ciğeri olacak. Dana ciğeri ile de olur fakat kuzu ciğeri kadar lezzetli olmaz. Temiz olarak hazırlanmış nefis ekmek arası ciğeri evinizde anlatacağım şekilde pratik olarak yapabilirsiniz. Kuzu ciğeri kuyruk yağı ile birleşince çok güzel oluyor. Biz bazı yemeklerde pratik olarak kullanmak için kuyruk yağını, toplu halde kuyruk kıyması olarak çektiririz ve buzdolabı poşetine azar azar kullanmalık poşetleyerek buzlukta saklarız. Ayrıca kıyma halinde olduğu için tencerede çabuk erimesi sağlanır. Ciğer ekmeği özlediğimiz zamanlar evde yaparız, ben size ağabeyimin yaptığı şekilde anlatacağım:

Tencerenin içerisine doğradığımız ciğerleri alıp üzerine bir bardak su ekleyerek pişirmeye başlıyoruz. Bütün suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Hiç su kalmamasına dikkat etmeliyiz bu yüzden 10 dakika pişirdikten sonra tencerenin kapağını açıyoruz bütün suyunu buharlaştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Ayrı bir tencerede kuyruk yağını eritiyoruz ve suyunu çeken ciğerleri üzerine ekleyerek karıştırıyoruz. Bu aşamada tuz, pul biber,karabiber, kimyon ve toz biberi ekliyoruz. Çok küçük doğradığımız soğanları da ekledikten sonra tekrar karıştırıyoruz. Sıvı yağını ve biber salçasını da ilave edip tencereyi dipten karıştırarak hepsini pişirmeye devam ediyoruz.Bütün suyunu çektikten sonra ciğerimiz hazır hale geliyor. (Biber salçası tuzlu olduğu için biz tuzu az kullanıyoruz. Siz salçanızın tuzluluk oranına göre tuz miktarını ayarlayabilirsiniz. )Sütlü ekmek ya da taş fırın ekmeği ile süper oluyor. Bu tarifte lavaşı tercih etmiyoruz. Bıçak ile ekmeği yandan keserek hazırladığımız ciğeri kaşıkla içine yerleştiriyoruz. Üzerine resimdeki gibi sırasıyla küçük küçük doğradığımız maydanozu serpiştiriyoruz. Resimdeki kullandığımız domatese yerli domates diyoruz. Bu domates diğerlerine göre biraz daha lezzetlidir. Bunu da gördüğünüz gibi çok ince dilimler halinde keserek maydanozların üzerine yerleştiriyoruz. Acı sevenler benim gibi üzerine tekrardan pul biber atabilirler. Son olarak da ciğer ekmeğe limon sıkıyoruz ve ekmeğimizi kapatıyoruz. Yanına turşu ve turp koyarak servise hazır hale getiriyoruz. Rahatlatıcı olarak yanına bol köpüklü soğuk ayran tavsiye ediyorum. Yemekten bir saat sonra sıcak bir çay çok iyi gelecektir. Afiyet olsun.

Not: Kuru soğanları sulanmaması için robotta çekmiyoruz. Daha lezzetli olması için çok küçük olacak şekilde doğruyoruz. Ciğerlerle soğanlar aşağı yukarı aynı büyüklükte olmalı, bu yüzden ciğerleri de çok küçük doğruyoruz. Bu işin doğrama kısmı biraz zahmetli olabilir ama inanın hepsine değer bir lezzet yakalayacaksınız. Ciğeri çok küçük doğramak biraz zordur, kolaylık olması için buzlukta donmadan 10-15 dakika biraz sertleşmesini sağlayarak daha kolay doğrayabilirsiniz. Ciğer ve soğanın büyüklüğünü görmeniz için tarifteki örnek resme bakabilirsiniz.Ayrıca ciğer bol baharatlı olur,siz isteğinize göre azaltabilirsiniz.Kişi sayısı az ise ölçüleri yarıya indirebilirsiniz. Kolay gelsin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pannekoek (Krep)

Kaç Kişilik 4-6 Hazırlama 5dk Pişirme 20dk Pannekoek (Krep) Tarifi İçin Malzemeler 250 gram un 500 ml süt 2 yumurta 1 tutam tuz 1 paket vanilya şekeri İsteğe göre şeker, tarçın veya kakao ilave edebilirsiniz Pannekoek (Krep) Tarifi Yapılışı Yumurta ve unu geniş bir kaba alıp çırpalım. Yavaş yavaş sütü ilave edelimDiğer kalan malzemeleri de kattıktan sonra pişirmeye hazır.Tavayı iyice kızdıralım ve 1 çay kaşığı kadar sıvı yağ koyalım.1 küçük kepçe hamurdan koyup kenarlarına yaydıralım.İnceliğini kendiniz ayarlayabilirsiniz. Afiyet olsun.Kahvaltı için ideal bir tariftir :)Yanında taze meyve, pudra şekeri ile servis edebilirsiniz

Sbarro Mantar, Biber ( Harika Lezzet )

Kaç Kişilik 2-4 Hazırlama 10dk Pişirme 20dk Sbarro Mantar, Biber ( Harika Lezzet ) Tarifi İçin Malzemeler 500 gr kültür mantarı 2 adet sivri biber 1 adet kapya 1 adet kırmızı acı biber 2 diş sarımsak 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz Sbarro Mantar, Biber ( Harika Lezzet ) Tarifi Yapılışı Meşhur sbarronun enfes mantarı artık evimizde :)Hemen tarife geçelim.Çok küçük mantar tercih edilirse daha güzel olur.İlk önce mantarlar temizlenerek yıkanır ve 1 saat limonlu suda bekletilir.Süre sonunda 3-4 kez yıkanır ve süzdürülür.Tavaya zeytinyağı ve mantarlar alınır ve altı yarım şekilde pişirilir.Önce suyunu çıkaran mantar daha sonra o suyu çeker ve öylece pişirilir.Soyulan sarımsaklar bütün halde atılır ve pişirilir.Suyunu çeken mantara büyük parçalar halinde doğranan biberler ilave edilir.Biberler de kızarana kadar pişirilir ve tuzu serpilir.Pişen mantarlar ocaktan alınır ve servis tabağına konulur.Dileyen sıcak sıcak dileyen ılık yiyebilir.AFİYET OLSUN. !=)